Historisk Anwar ser fram emot VM i Kina

För fyra år sedan blev han historisk när han gjorde Somalia Bandys första VM-mål mot Tyskland. Då 17 år gammal, nu har Anwar Hared blivit 21 och spelar snart sitt femte VM. Först tar han flyget från hemlandet Kanada till Borlänge och lagkamraterna, sedan fortsätter resan till Kina där B-VM avgörs 29 januari-4 februari.

– Jag var enormt glad och stolt då, och allt känns lika spännande idag. Kina blir en unik upplevelse och erfarenhet och ett stort land, där vi kan bidra till att öka intresset för bandy, säger Anwar som blivit lite av en ledarfigur på planen.

Han tycker att både han själv och laget har utvecklats från tidigare år. Hittills har det blivit idel förluster i de fyra VM som spelats men Anwar är hoppfull.

– Vi har lärt oss en hel del och jag är övertygad om jag vill gärna vara med och visa att Somalia Bandy har gjort stora framsteg. Men vi behöver satsa mer på yngre spelare för att få stabilitet på lång sikt.

Den egna träningen sköter han så gott det går, vanan från några års ishockey och förutsättningarna i födelsestaden och hemorten Toronto, där han läser ekonomi på Queen´s University, ger honom ett försprång framför andra i Somalias lag. Men det är svårt att hitta en bandyplan.

– Jag har nog lyckats bli ganska bra på skridskor, men kan självklart bli ännu bättre. Efter förra årets VM tränade jag skridskoåkning fem dagar i veckan och spelade dessutom en hel del ishockey.

Passionen för bandy är fortfarande mycket stor (”sporten är unik och det finns så mycket strategi och taktiskt tänkande i den”) och alla de lärdomar han fått sedan han började spela hoppas han kunna dela med sig av till yngre och mindre rutinerade spelare.

– Jag är väldigt spänd på att få träffa mina lagkamrater, alla duktiga ledare och över möjligheten att få spela ännu ett VM.

Gugge Häglund