Hur startade det?

Den omöjliga resan som blev möjlig. Ett Somaliskt bandylag till VM en verklighet.

 • Starten

 • Upptaktsträffen

 • VM resan

 • Inför nästa VM

 • Historien om Somalia bandy har sin upprinnelse från två håll. Hans Grandin, då ordförande i Borlänge Bandy, gick grunnade på ett integrationsprojekt där ett somaliskt pojklandslag med förankring i Borlänge skulle vara pricken över i.

   

  Patrik Andersson fick höra talas om detta men kom på att för att skapa riktigt tryck borde idén utvecklas till att skicka ett somaliskt bandylandslag till Bandy-VM i Irkutsk.

  Genom ett initiativ av Jan-Olof Lundberg, integrationsansvarig på Borlänge kommun, träffades Patrik och Hans i december 2012. Över en kopp kaffe på Almas café i Borlänge diskuterade de båda och innan påtåren var urdrucken fanns Somalia Bandy.

   

  Sedan Hans och Patrik träffat Mursal och Hassan från Swesom, den svensk/somaliska fotbollsklubben i Borlänge, föll mycket på plats. Dom hade funderat på vad deras killar skulle syssla med på vintern och tyckte att bandy kunde vara något att prova.

  I mars 2013 åkte Hassanovic och 4 somaliska grabbar (Abdihakiin Mohamed, Mohamed Ahmed, Abdi Aziz och Mohamed Dhegnas) med Borlänge Bandy ner till Friends Arena för att se sitt livs första bandymatch. Att det råkade vara SM-finalen i bandy med publikrekord och hög stämning på is och läktare gjorde inte saken sämre. Killarna bestämde sig för att satsa på bandy.

   

  Vid ett möte med Internationella Bandyförbundet klargjordes att det var möjligt för Somalia att få delta i VM. Genom en somalier som flyttat tillbaks till Mogadishu etablerades kontakt med landets idrottsminister som genom den somaliska olympiska kommittén ansökte om medlemskap i IBF.

   

  Sedan dess har projektet exploderat. Mediaintresset var stort redan vid första presskonferensen som hölls på Tunet i början av maj. ”Årets mest oväntade nyhet” skrev t ex Aftonbladet. Då steg för första gången Pelle Fosshaug fram och berättade att han blivit somalisk landslagstränare.

 • Upptaktsträffen med spelarna hölls i juni. Där fanns för första gången Filip och Fredrik med för att dokumentera historien om Somalia Bandy. Vid träffen berättade Pelle Fosshaug vad som krävs för att bli bra i en idrott. Killarna var helt på det klara med att det krävs träning. Sedan juni har dom tränat 3-4 gånger i veckan på olika saker som en bandyspelare måste kunna. En stor del av sommarträningen var att åka rullskridskor. Dala Active Skaters lånade ut rullskridskor och skydd och också ledaren, Daniels Sven Olsson.

   

  Cia Embretsen konståkningstränare från Falun läste om projektet och såg en spännande utmaning. Hon anslöt sig till gruppen som skridskotränare från och med andra ispasset som var under hösten 2013. Cia värvade även sina klasskamrater Martin Grimlund som materialare och Sebastian Dahl som andre tränare. De tre skötte det praktiska kring logistik, träning och material under överinseende av Pelle Fosshaug och som en del av verksamheten i Borlänge Bandy.

   

  Fram till slutet av januari pågick bandyträningen för fullt med upp till 4 ispass i veckan. Dessutom planerades resan till Irkutsk med allt vad det innebär av frågor om utrustning, visumansökningar och mycket annat. Det kan bli riktigt kallt i Sibirien i slutet av januari och början av februari då VM spelas. Alla var fullt medvetna om att laget på den korta tid som man haft för träning och förberedelser inte skulle skörda några sportsliga framgångar men resan handlar mycket om att se och lära inför framtida turneringar. Helena Magnusson var en stor tillgång då det gällde att söka visum och att ordna med resan.

 • VM resan är en stor upplevelse som är svår att beskriva i ord. Vi fick ett fantastiskt mottagande i Ryssland och spelarna hyllades som hjältar av det ryska folket. Till resan hade även läkare Andreas Westergren anslutit sig vilket var en stor tillgång även om han som tur var inte behövde göra några större insatser. Laget fick även förstärkning av den canadens/somaliska Anwar Hared. När Anwar gjorde det historiska första målet var spelsajterna tvungna att stänga en utdelning på 500x pengarna var mer än de klarade av. Anwar gjorde ytterligare ett mål under VM-turneringen. Även ”Jax” Ahmed Deeq Abdulle gjorde ett mål. Vår målvakt ”Caydidde” Ahmed Mohamed fick jobba hårt men fick också mycket beröm. Under den avslutande galan fick han mota priset som mest värdefulla spelare.

   

  Hur det gick i VM kan du se på länkarna nedan.

  Länk till spelschema för grupp B.

  Länk till resultat och matchrapporter.

  Höjdpunkten efter hemkomsten var när spelarna och ledare hyllades i ett utsålt Globen när Filip & Fredrik bjöd in till sin avslutande podcast.

 • Under våren och sommaren 2014 har laget tränat inlines och fys. I mitten på augusti anordnades ett träningsläger i Rättvik och i slutet på augusti gick laget på is igen. Det är nu 30st spelare som är med och tränar för 2015 års VM i Chabarovsk, Ryssland. I början på december kommer en uttagning att ske till landslaget. Uttagningen kommer att vara öppen för somalier från hela världen och det är 18 st som kommer att få representera Somalia i nästa års VM.

  De som är med och kämpar om en plats från Borlänge är →