Integrationen alltid viktigast!

Somalia Bandy har hittills deltagit i fyra VM-turneringar och är på väg mot sin femte. Det har inte blivit en enda seger. Spelmässigt sett har det blivit successivt bättre, skridskoåkningen är imponerande hos många spelare och hanteringen av klubba och boll utvecklas stadigt. Resultatmässigt, på bandyplanen, ser det tämligen knaggligt ut – som isen på en bandyplan när blötsnön faller.

– Det är klart att det är roligt om det går bra i matcherna, men det är i första hand inte bandy som är själva plattformen för Somalia Bandy. Det är att få folk att göra något vettigt av vardagen, att idrottsvärlden hjälper till med integrationen, poängterar Somalia Bandys förbundskapten Pelle Fosshaug.

Bandyn har hjälpt många att komma in i samhället, lära sig det svenska språket snabbare och hitta rätt i tillvaron.

– Åtta-nio spelare har fått jobb, blivit självsäkrare och tryggare. De kan hjälpa och ta emot andra på ett bättre sätt än vi tack vare sina upplevelser och erfarenheter. Språket gör att alla blir säkrare i möten med andra, att man kan ta del av samhället och att man lär sig ”koderna” om hur vi som blivit födda i Sverige beter oss och våra seder.

Idrotten är en viktig väg in i samhället och få många att slippa utanförskap. Boxningen och fotbollen har varit väldigt framgångsrika i detta arbete. De har hittat ”nycklarna” för att ta fram det som behöver, kan och ska göras.

– På många håll har det gått alldeles för långt och alltför många har väntat för länge på att lösa de här frågorna. Det har skapat stora problem. Vi i bandyn kan göra en hel del och ska självklart ställa upp. Men ingen kan begära att idrottsrörelsen ensamt ska lösa de här svåra frågorna. Det krävs åtgärder på politisk nivå, det krävs mer folk som arbetar med detta kommunalt.

Vad stort sker, sker tyst brukar det heta. Men en dag måste det ju också höras.

– Vi ska prata om det, arbeta långsiktigt och tålmodigt. Killarna i Somalia Bandy tar tag i saker själva, föreläser på flera håll och sportens betydelse för integrationen sprider sig bättre än man tror.

Nu ligger VM-turneringen i fokus och Pelle Fosshaug vill inte fundera på några sportsliga framgångar.

–Spelarna har blivit väldigt bra på skridskorna, spelet med klubba och boll kan förbättras. Hur det än går tror jag att Somalia Bandy har den brantaste utvecklingskurvan av alla lag i världen. Ingen har haft några förebilder, ingen har sett bandy eller ishockey som liten. De har börjat nästan från noll.