Somalia bandy på besök i Spånga/Rinkeby

Somalia bandys andra besök på Spånga IP blev sportsligt en stor framgång men vädret underlättade inte publiktillströmningen. Skolbesöken och bandyfritids med Somalia bandys spelare gav mersmak. SBBK tackar Somalia bandy med ordförande Mohamed Gure samt tränarna Magnus Myhr och Simon Jerfström i spetsen, för besöket!

Helg med Somalia bandy

Somalias coach Simon Jerfström som åkt från Århus i Danmark för att vara med på besöket rapporterade: “Vi blev mycket väl mottagna utav arrangörerna i Spånga som planerade  och genomförde ett trevligt och lärorikt besök i Stockholm. Vid skolbesöken som genomfördes på fredagsförmiddagen möttes vi av glada och nyfikna elever. Vädret var under helgen tyvärr inte på våran sida, men både grabbarna i laget och ungdomarna som kom och åkte skridskor med oss på fredagen och lördagen hade trots allt humöret på topp. Dagarna avslutades med match mot två mixade lag, äldre och yngre, från SBBK. Två mycket roliga matcher resulterade i en vinst vardera för stockholmsklubben och Somalia bandy.” 
 

Skolorna som besöktes var Elinsborgsskolan där spelarna träffade två klasser i åk 6 för att prata om integration och sina erfarenheter av bandysporten  som en av många vägar in i det svenska samhället. På Enbacksskolan träffade spelarna två olika klasser i åk 9 och besöket dokumenterades av SVT Stockholm (se länk nedan). Efter en snabb lunch tog sedan spelarna emot fritidsgrupper på Spånga IP mellan kl 14 och 16, för att visa upp bandysporten. SVT Stockholm dokumenterade.

Kl 18 var det dags för match. SBBK hade samlat ihop ett glatt gäng föräldrar, både mammor och pappor till spelare i föreningen plus några spelare i SBBK:s B-lag. SBBK inledde något osäkert, vilket inte var så konstigt med tanke på att spelarna tidigare aldrig spelat eller tränat tillsammans. Somalia bandy tog tidigt ledningen men SBBK kom mer och mer in i matchen, utjämnade och tog ledningen.  

Efter matchen var det en snabb dusch som gällde för de somaliska spelarna och några i SBBKs lag. Kl. 20.15 var det middag på den somaliska restaurangen Barwaaqo i Tensta Centrum för de somaliska spelarna, SBBKs ledare och inbjudna somaliska ledare från närområdet. Det blev en mycket trevlig kväll med god mat och fina tal av somaliska ledare, tränarna i Somalia bandy Magnus och Simon samt SBBKs ungdomsledaransvarig August Liljeqvist. August betonade att SBBK vill hjälpa till att ta hand om och träna några av framtidens spelare i Somaliska bandylandslaget. SBBK har plats för nya spelare i alla åldersgrupper, även nybörjare. Somalisk media var med på Barwaaqo och dokumenterade hela tillställningen.

På lördag var det samling kl 13 på Spånga IP. Vädret var inte det bästa med duggregn och noll-gradigt men det fanns förhoppningar om en framgångsrik dag. SBBK hade med Stockholms kommuns hjälp ordnat fram drygt 200 par skridskor och hjälmar i olika storlekar för att kunna erbjuda dem som ville prova på att spela bandy. Kl 14 körde vi igång med prova-på-bandy i regn och rikligt med vatten på isen. Som tur var upphörde regnet lagom till matchstart och det höll upp under hela matchen. Tyvärr hade nog publiken pga regnet och kylan bestämt sig för andra aktiviteter än bandymatch den här dagen. Det blev inget publikrekord på Spånga IP. 

Sportsligt var matchen en stor framgång! Matchen var jämn och båda lagen spelade riktigt fin bandy. SBBK:s ungdomar gick verkligen in för att vinna matchen men slutresultatet skrevs till 3-4 i Somalia bandys favör. Erika Hagwall tog den fina rubrikbilden. 

Vi satsar på att göra om evenemanget till hösten 2019.

SBBK och Somalia bandy tackar sponsorerna StudentConsulting, Svenska Bandyförbundet, Stockholmsidrotten och Scandic Järva som gjort besöket möjligt.

Länkar till media: