Somalia Bandy vill tuffa till sig

Bandy på internationell nivå oavsett om det handlar om de allra bästa eller inte kan kräva tuffa tag på isen. Spelarna i Somalia Bandy blev bittert medvetna om det i sista matchen i fjolårets VM-turnering då Tjeckien stod för motståndet och i en träningsmatch senaste på nyårsafton mot Colombia, nykomling på världens bandyarena.

Båda lagen bestod till stor del av hockeyspelare, en del fortfarande aktiva en del med sina bästa år bakom sig. Det blev hårt, grinigt, mycket kroppskontakt och inte riktigt den bandy Somalia förväntat sig.

Tiden har varit knapp, men man har försökt förbereda sig inför kommande VM-spel i Kina.

– Vi har tränat mycket fysiskt spel på sistone och mer eller mindre spelat ishockey för att alla ska lära sig att spela tajtare och mer fysiskt, berättar Somalia Bandys tränare Simon Jerfström som coachat laget sedan september 2017.

– Första gången jag såg dem spela, blev jag grymt imponerad över skridskoåkningen och farten. Men jag har märkt att det brister en del i kontrollen av boll och klubba. Många åker på en tackling då och då.

Simons pappa Per tränade Borlänge Bandys seniorlag (nuvarande Peace & Love City) 2014-16 och det är därifrån Somaliatränaren hämtar sina idéer.

– Jag försöker lära ut bandy på samma sätt med positionsspel, effektivitet i avslutningarna, att komma rättvänd mot bollen och att hålla igång passningsspelet. Det blir gradvis bättre och bättre i det här laget, stora delar börjar spela riktig bandy, kommenterar Simon.

Laget har tränat tre gånger i veckan sedan det blev is på Tunet och Simon och hans hjälptränare Magnus Myhr har försökt drilla spelarna både taktiskt och fysiskt.

– När alla väl varit här har det gått väldigt bra, men att lära sig spela bandy så att allt sitter i ryggmärgen är en lång process, konstaterar Simon Jerström.

Han och Magnus Myhr åker tillsammans med en ledarstab och 16 spelare ner till Kina.

– Målet är i första hand att vi ska ta vår första VM-poäng någonsin. Men vår akilleshäl är att vi har svårt mot lag som spelar hårt och fysiskt. Hoppas vi slipper det.

Laget spelar samtliga sina matcher på samma ställe, Harbin där det kan vara riktigt kallt på vintrarna. För någon vecka var det mellan 35 och 40 minusgrader där. Tufft, men Somalia Bandy har inte gjort sig kända för att ge upp oavsett spelförhållanden eller motståndare.

Gugge Häglund